Digitalisering helpt om faalkosten te verminderen, om de bouwopgave sneller te realiseren, en maakt samenwerken gemakkelijker en efficiënter. Het Bestuursakkoord dat op de digiGO D-Day ondertekend wordt, is voor de hele bouwsector dan ook een belangrijke stap richting een digitale toekomst.
Het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving ‘27 is een overeenkomst van ruim veertig ketenpartijen uit de ontwerp-, bouw- en technieksector om meer en beter digitaal te gaan samenwerken. De overeenkomst bestaat uit (voorlopig) 21 beleidsmaatregelen, gericht op standaardisatie van cruciale informatie over de gebouwde omgeving en het op een uniforme en veilige manier van delen van deze informatie tussen ketenpartners.
Dezelfde taal spreken
Martijn Heijstek, projectmanager van het Bestuursakkoord, licht toe: ‘Iedere maatregel geeft voor een specifiek ketenproces aan hoe en volgens welke standaard daar data uitgewisseld gaat worden. Dat geeft alle partijen de zekerheid dat we binnen de sector dezelfde taal gaan spreken. Door allemaal voor dezelfde standaarden te kiezen kunnen we makkelijker met alle partijen samenwerken en realiseren we samen de versnelling.’
Roger Tan, directeur Programma’s & Projecten van Stichting digiGO en trekker van het Bestuursakkoord vult aan: ‘Om digitalisering sectorbreed en op een volwassen manier voor elkaar te krijgen is dit Bestuursakkoord gesloten. Er is een kleine groep voortrekkers die het al heel goed voor elkaar heeft, maar we willen dat ook mkb-bedrijven in deze beweging meegaan. En dat we dus als sector samen die digitalisering omarmen. ’ Mkb-bedrijven uit de gehele sector komen daarom op 20 & 21 november op DigiBouw bijeen om ervaringen te delen en gezamenlijk de digitale transformatie verder te ontwikkelen. DigiBouw biedt een platform om als sector de uitdagingen en kansen van digitalisering op een duurzame en toekomstbestendige manier aan te pakken.
Digitale standaarden en richtlijnen
Binnen de bouw worden nu een kleine tweehonderd informatiestandaarden en richtlijnen gehanteerd. Daarnaast zij er ook nog organisaties die hun eigen standaarden hebben ontwikkeld die zij gebruiken met hun eigen ketenpartners. ‘Dat is verre van efficiënt want bij ieder bouwproject moet je nu nog eerst afspraken gaan maken over de toe te passen standaarden. Dat brengt extra kosten en doorlooptijd met zich mee.’, zegt Heijstek. ‘Met een vaste set digitale standaarden en richtlijnen voor de belangrijkste ketenprocessen brengen we lijn in dat enorme aanbod. En dat stelt partijen ook weer in staat om hun processen verder te automatiseren en versnellen, want als je de informatie altijd op dezelfde manier ontvangt, kun je de verwerking hiervan makkelijker automatiseren.’
Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO)
Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) maakt het mogelijk om sectorbreed op een veilige, gecontroleerde manier data te kunnen uitwisselen. Roger Tan legt uit: ‘In de digitale wereld draait het om ‘systemen’ die met ‘systemen’ praten. Het systeem van het Rijksvastgoedbedrijf bijvoorbeeld moet data kunnen delen met de systemen van onder andere projectontwikkelaars, onderhoudsbedrijven, bouwbedrijven en gemeenten. Om dat op een uniforme manier mogelijk te maken zijn technische, juridische en organisatorische afspraken over data delen nodig, en dat is de basis van het DSGO. Meer en beter samenwerken kan alleen als alle partijen in de sector gegevens veilig en betrouwbaar kunnen uitwisselen. Het ondertekenen van het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving ’27 is het startschot van die digitale samenwerking.’
Voor in de agenda
De digiGO D-Day vindt plaats op 16 oktober in het Spant in Bussum. De D-Day is een jaarlijkse evenement voor digitale innovatie en samenwerking binnen de ontwerp-, bouw- en technieksector, waar koplopers op het gebied van digitalisering in de bouw samenkomen. Je aanmelden kan hier. Deelname aan D-Day is gratis bij het aanmaken van een MijndigiGO account.
Wil jij kennismaken met ontwerp-, bouw- en techniekprofessionals uit de gehele keten?
Kom dan naar DigiBouw op 20 of 21 november 2024 in de Jaarbeurs Utrecht. Hét event waar koplopers uit de sector samenkomen met professionals uit de ontwerp-, bouw- en technieksector. Vanuit de hele keten wordt er gesproken over nieuwe technologieën en digitalisering. Er zijn vijftig inspirerende kennissessies van topsprekers en -bestuurders uit de bouwsector. Verder delen vooraanstaande bedrijven innovatieve oplossingen en interessante praktijkcasussen. Verdiep je in onderwerpen als AI, veiligheid, BIM, digitalisering, verandermanagement, cybersecurity en bouwplaats van de toekomst.
Een ticket kost €49,95 (excl. Btw, inclusief koffie/thee, lunch, middagsnack) en is geldig voor woensdag 20 of donderdag 21 november. Bestel hier je ticket.
Je ontmoet digiGO tijdens DigiBouw op standnummer B010. Lees meer over digiGO op www.digigo.nu.