Madaster stimuleert circulariteit in de bouw: “Online registratie van gebouwen maakt van vastgoed waardevolle materiaaldepots voor hergebruik in de toekomst.’’

DigiBouw
16 november 2024
4 min

De bouwsector staat onder toenemende druk om duurzamer te opereren en de ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen. Madaster biedt een praktische oplossing voor circulair bouwen door materialen en producten in de gebouwde omgeving te registreren en documenteren op hun online platform. “Gebouwen worden zo grondstoffendepots” legt Jeroen Broersma, Managing Director Madaster Nederland, uit. Door materialen en producten te registreren, krijgen ze een identiteit en wordt hun waarde inzichtelijk. Dit voorkomt dat ze eindigen op de alsmaar groter wordende afvalberg. Slim ontwerpen wordt op deze manier gestimuleerd en hergebruik vereenvoudigd.

Inzicht als sleutel tot circulariteit
Madaster fungeert als een katalysator voor circulariteit in de bouw door data en inzicht te bieden in de samenstelling en herbruikbaarheid van materialen en producten in gebouwen. Via het platform kunnen gebruikers informatie uit BIM-systemen of Excel-bestanden importeren, waarna Madaster de materiaalimpact nauwkeurig berekent. Deze gegevens worden verwerkt in een materialenpaspoort, dat niet alleen inzicht geeft in de samenstelling, CO₂-uitstoot en losmaakbaarheid, maar ook in de economische waarde van grondstoffen. Gebouwen hoeven aan het einde van hun levensduur niet meer afgeschreven te worden naar nul; de waarde van de materialen die herbruikbaar zijn of gerecycled kunnen worden bepaalt de financiële restwaarde.

“Met actuele en gedetailleerde informatie kunnen betrokkenen gefundeerde keuzes maken, wat de drempel voor circulair bouwen verlaagt,” aldus Broersma. Zo biedt het platform de bouwsector concrete handvatten om materialen en producten slim in te zetten en de levensduur van gebouwen te verlengen. Het inzicht in de materiële, circulaire en financiële waarde helpt eigenaren om weloverwogen beslissingen te nemen in iedere levensfase van een gebouw, van ontwerp tot ontmanteling. Het realiseren van circulaire ambities wordt zo een stuk eenvoudiger.

Duurzaam ontwerp vanaf het begin
Een duurzame basis begint al in de ontwerpfase, en dat beseft Madaster goed. Door het ontwerp van een gebouw  in het Madaster platform te registreren, krijgen architecten en bouwers direct  inzicht in de milieu-impact. “Door al vroegtijdig de juiste keuzes te maken, kunnen  gebouwen ontworpen worden die hun waarde behouden,” legt Broersma uit. Het materialenpaspoort brengt de levenscyclus van materialen en producten helder in beeld en bevordert de mogelijkheid tot demontage en hergebruik, wat de circulaire keten versterkt.

“Een gebouw dat is ontworpen voor hergebruik behoudt een hogere restwaarde, wat niet alleen financieel interessant is, maar ook de milieu-impact aanzienlijk verlaagt,” aldus Broersma.

Wet- en regelgeving eenvoudiger naleven
De transitie naar circulair bouwen wordt niet alleen gedreven door duurzame ambities, maar ook door nieuwe regelgeving. Met het Madaster-platform kunnen bedrijven gemakkelijker voldoen aan wetgeving zoals de EU Taxonomy en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Madaster biedt bovendien ondersteuning bij certificeringen zoals BREEAM en de MIA-subsidie, waarmee circulaire bouwprojecten financieel aantrekkelijker worden. Ook MPG-berekeningen worden ineens een stuk eenvoudiger. “We zien dat bedrijven dankzij de inzichten en rapportages in ons platform in één keer kunnen voldoen aan complexe regels en richtlijnen,” zegt Broersma.

Transparantie in de waardeketen en toekomstige besparingen
Eén van de grootste obstakels in circulair bouwen is het gebrek aan transparantie in de materiaalwaardeketen. Materialen die vandaag worden ingezet, verliezen hun waarde wanneer hun herbruikbaarheid niet wordt erkend. Madaster helpt deze uitdaging te overwinnen door waarde inzichtelijk te maken. “Wanneer de waarde van materialen bekend is, worden circulaire keuzes logischer en beter haalbaar, zelfs als de initiële kosten soms hoger liggen,” stelt Broersma. De data en tools op het platform maken de waarde en potentie van hergebruik zichtbaar, waardoor bedrijven makkelijker strategische beslissingen kunnen nemen en lange termijn kosten kunnen besparen.

De toekomst van circulair bouwen
Madaster ziet een toekomst waarin circulaire gebouwen de norm worden. Betrouwbare data vormt de basis  voor elk ontwerp, en informatie over materiaalimpact wordt een vast onderdeel van het besluitvormingsproces in de bouw. “Op basis van ontwikkelingen in de markt, wet- en regelgeving en feedback van onze klanten blijven we ons platform door ontwikkelen. We vinden het belangrijk om de bouwsector te voorzien van de tools die ze nodig hebben om datagestuurde, duurzame keuzes te maken,” legt Broersma uit. Met deze visie werkt Madaster niet alleen aan technologie, maar bouwt het aan een nieuwe toekomst waarin materialen en producten oneindig beschikbaar blijven.

Door gebouwen te transformeren tot waardevolle grondstoffendepots, helpt Madaster de bouwsector stappen te zetten naar een duurzame toekomst. Hun inzet voor innovatie en samenwerking laat zien dat de circulaire transitie geen verre toekomst is, maar een concrete realiteit – als we de juiste tools en kennis inzetten.

Bezoek DigiBouw!
Jeroen Broersma verzorgt op donderdag 21 november op DigiBouw om 12:00 uur de plenaire sessie ‘𝗖𝗶𝗿𝗰𝘂𝗹𝗮𝗶𝗿 𝗯𝗼𝘂𝘄𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗴𝗶𝗻𝘁 𝗯𝗶𝗷 𝗠𝗮𝗱𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿’ in Jaarbeurs Utrecht. Dat is het event voor professionals uit de ontwerp-, bouw- en technieksector (de OBT-sector) over nieuwe technologieën en digitalisering.

Er zijn vijftig inspirerende kennissessies van topsprekers en bestuurders uit de bouwsector. Een daarvan zoomt in op circulair bouwen. Madaster verzorgt binnen dit thema op donderdag  21 november om 16:15 uur in Dome 2 de kennisssessie ‘Madaster: de sleutel tot circulair bouwen’. In deze sessie duikt Robin Lindhout, samen met collega Madaster-experts,  dieper in de werking van het platform en laat hij de concrete voordelen zien voor ontwerpers, bouwers, eigenaren en beheerders van vastgoed en infrastructuur.

Voor persoonlijke gesprekken is op donderdag 21 november een Madaster Office Hour ingelast op stand C030 van 13:30 tot 14:30 uur, waar Madaster te gast is bij DigiC en Building Virtuality. Maak nu alvast een afspraak met Robin Lindhout (robin.lindhout@madaster.com) om verzekerd te zijn van een persoonlijk gesprek met een Madaster-expert.

Gerelateerde artikelen