Kennis delen en informatie beschikbaar stellen van informatie binnen een bouwproject bespaart kosten, vermindert faalkosten en helpt om beter en sneller te kunnen bouwen. Onder andere BIM en verschillende (open) standaarden dragen bij digitale informatie uitwisseling en helpen zo om de bouwkwaliteit te verbeteren. Om deze reden is digitale informatie uitwisseling een van de drie thema’s op DigiBouw. We belichten – in chronologische volgorde – drie sessies uit het programma van DigiBouw 2024 die daar betrekking op hebben.
1 Open standaarden
BuildingSMART International is de wereldwijde brancheorganisatie die de digitale transformatie van de bouwsector stimuleert. De organisatie streeft naar verbetering door het creëren en toepassen van open, internationale standaarden en oplossingen voor infrastructuur en gebouwen. Rob Roef, voorzitter van het Nederlandse subchapter van BuildingSMART International en business developer Digital Built Environment bij TNO geeft tijdens deze sessie antwoord op de vraag hoe open standaarden bijdragen aan een efficiënter en ‘beter’ bouwproces. Roef zal vertellen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van openBIM- standaarden en hoe deze praktisch kunnen worden toegepast in de Nederlandse praktijk. Ook gaat hij in op de toekomst van de Nederlandse bouwsector onder invloed van een aantal internationale ontwikkelingen.
‘Open standaarden / Data Dictionary: Hoe dragen open standaarden bij aan een efficiënter en ‘beter’ bouwproces?’ door Rob Roef
woensdag 20 november 2024 van 13:30 tot 14:00 in het Stage Beatrix Theater
2 Meer weten over openBIM?
Paul Bos, mede-eigenaar Root B.V. vertelt erover tijdens zijn presentatie ‘Een unieke kans om jouw kennis van openBIM te upgraden: Het buildingSMART Professional Certification Programma’. Het buildingSMART Professional Certification Program biedt een internationale standaard voor openBIM en ondersteunt professionals in de bouwsector bij hun digitale transformatie. Het certificeringsprogramma kent vier niveaus: Entry Level, Foundation Level, Management Level en Practitioner Level. Elk niveau voorziet de deelnemers van de nodige kennis en erkenning, en geeft hun carrière een boost in de snel veranderende wereld van openBIM.
Bos: ‘Specifiek voor Nederland hebben we het Foundation Level al geïmplementeerd, met een extra Nederlandse module die beschikbaar is voor zowel trainingsproviders als studenten.’ Tijdens de presentatie kondigt Bos de lancering van het Entry-niveau aan, en – ook heel bijzonder! – tijdens Digibouw kunnen bezoekers deelnemen aan het FaStart programma, en zonder voorafgaande training direct het examen afleggen. Een mooie manier om snel je kennis van openBIM te valideren.
‘Een unieke kans om jouw kennis van openBIM te upgraden: Het buildingSMART Professional Certification Programma’ door Paul Bos
donderdag 21 november 2024 van 11:15 tot 11:45 in Dome 3
3 Email kent nogal wat beperkingen.
En dus is het ook op het gebied van digitaal communiceren tijd voor veranderingen en verbeteringen. Losse emailapplicaties gaan tot het verleden behoren; de toekomst is voor berichten die perfect aansluiten bij je BIM-omgeving. Niemand wil kostbare tijd verliezen aan eindeloze emails. Communicatie moet werken, het moet eenvoudig en effectief zijn.
Tijdens deze sessie vertellen Mathijs Natrop, Certified BIM Professional bij BIM Supporters, en Daan Arts Manager Innovatie en Digitalisatie Improve bij JAJO alles over de open standaard BIM Collaboration Format (BCF). BCF is een internationale, open standaard die wordt ontwikkeld en beheerd door buildingSMART International. BCF werkt met de meeste gangbare BIM-software. Natrop en Arts zijn ervan overtuigd dat deze BCF standaard de manier is om digitaal communiceren te transformeren. Deze presentatie is zowel voor ervaren BIM-professionals en verstokte emailadepten interessant. Je gaat met nieuwe inzichten en tools om slimmer samen te werken weer naar huis.
‘Stop met Email – Ontdek de toekomst van digitale communicatie in BIM!’ door Matthijs Natrop en Daan Arts
donderdag 21 november 2024 van 14:45 tot 15:15 in Dome 1